Infrarood Gezondheid Top Menu

Vraag en Antwoord

Vraag en antwoord m.b.t. infrarood warmte therapie

Hoe werkt infrarood warmte therapie bij pijn bestrijding?

Ver-infrarood warmte kan pijn verlichten; omdat de bloedvaten zich verwijden en er een betere (micro) bloedcirculatie tot stand komt. Een verbeterde bloedcirculatie zorgt voor een beter zuurstoftransport en een verbeterde zuurstof- en voedselopname van de cellen. Deze verkwikkende werking helpt pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen in de aangedane delen van het lichaam waarbij afgestorven cellen, als ook cellen die niet mee kunnen herstellen sneller worden afgebroken en afgevoerd. Recente studies hebben aangetoond dat ver-infrarood warmte vaak als een succesvolle (pijn-verlichtende) behandeling kan worden ingezet bij reumatische aandoeningen zoals fibromyalgie, artritis, bij spierpijnen en krampen, herstel na blessure, rug- en zenuwpijnen. Bij acute ontstekingen (met zwellingen) en bij ongewenste activering van chronische ontsteking of een stofwisselingcrises wordt infrood warmte therapie met hogere temperaturen (boven de 40 graden) tijdelijk afgeraden. Raadpleeg in dit geval dan eerst uw arts.

Werkt infrarood bij Gewichtbeheersing & Afvallen?

Zweten door middel van ver-infrarood therapie maakt deel uit van een complex warmte regulerend proces in het lichaam waarbij de hartslag, cardiale output en de stofwisselingsprocessen worden versneld. Deze werkwijze vereist een grote hoeveelheid energie en vermindert het overtollig vocht, zout en onderhuidse vet. Vet wordt voor water oplosbaar bij een temperatuur van boven de 45 ºC.  Boven deze temperatuur begint het lichaam de vetten en afvalstoffen af te voeren en uit te zweten, deels via de huid en deels via de ontlasting.

Infrarood warmte en- of lichaamsbeweging?

In een sessie 20-30 minuten in een infrarood sauna krijgt het hart krijgt een training vergelijkbaar met ongeveer 10 km. lopen. Het lichaam transpireert dezelfde hoeveelheid zweet als bij ongeveer 10 km. lopen. Infrarood sauna’s zijn perfect voor degenen die geen tijd hebben voor regelmatige lichaamsbeweging of die lijden aan verwondingen of blessures die de bewegingsvrijheid sterk beperken.

Hoe werkt infrarood warmte therapie om te ontgiften (detox)?

In ons moderne samenleving worden we door middel van verkeerde leef- en eetgewoonten als ook via onze leef- en werkomgeving blootgesteld aan de uitstoot en vervuiling van giftige stoffen zoals natrium, alcohol, nicotine, slechte cholesterol en kankerverwekkende zware metalen (cadmium, lood, zink, nikkel). Het lichaam ontdoet zich van nature d.m.v. lichaamsuitscheiding van de meeste gifstoffen, maar het proces is soms langzamer dan het tempo waarin we ze binnenkrijgen. Infrarood warmte therapie stimuleert de zweetklieren en versneld het zelfregulerend proces van ontgifting.

Hoe werkt infrarood warmte therapie op ons immuunsysteem?

Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten (micro-organismen genaamd). Deze ziekten worden meestal begeleid door koorts. Tijdens koorts, warmt het lichaam zich op om zich te ontdoen van deze lichaamsvreemde ongewenste gasten. Het wordt vaak verkeerd begrepen, maar deze stijging van lichaamstemperatuur is een natuurlijke fase binnen het genezingsproces waarbij dit voor het immuunsysteem een van de beste manieren is om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen en ongewenste bezoekers. Ons immuunsysteem verzwakt hier dus de greep van een virus-uitbreiding of bacteriële groei in het lichaam. Ver-infrarood warmte-therapie induceert een “kunstmatige koorts” door opwarming van het lichaam, maar doet dit zonder de pijn van een ziekte. Het lichaam leert zich makkelijker te weren tegen binnendringende organismen omdat het immuunsysteem wordt geactiveerd door ‘kunstmatig opgewekte koorts’ van de ver-infrarood warmte-therapie. Recente studies tonen ook aan dat de effecten van verkoudheid en griepachtige aandoeningen als ze behandeld worden in een vroeg stadium drastisch kunnen worden verminderd.

Werkt infrarood warmte bij fysieke & mentale spanningen?

Ervaar het zelf. Infrarood warmte therapie maakt de spieren los en ontspant lichaam en geest. Veel massagetherapeuten gebruiken eerst infrarood warmte therapie om vervolgens een meer effectievere behandeling te kunnen bieden.

Hoe werkt infrarood warmte therapie in de huid?

Infrarood warmte therapie versneld de stofwisseling en verbetert alle circulatie processen in het lichaam. Door te zweten worden vuil en afvalstoffen afgevoerd en worden ongezonde en oude huidcellen aan het oppervlak van de huid sneller afgebroken en vervangen. Dit alles tezamen zorgt voor een schonere, sterkere en elastische huid.

Wat is Hyperthermie door middel van Infrarood warmte?

Het is in medische kringen algemeen bekend dat kankercellen slechter tegen een hoge temperatuur kunnen dan gezonde cellen. Bij een hyperthermie- of infrarood wamtebehandeling worden kankercellen, gedurende een bepaalde tijdsspan, verwarmd tot een temperatuur van 40 à 45 graden Celsius. Dit gebeurt door middel van microgolfstraling. Deze plaatselijke toegepaste warmte heeft een schadelijk effect op kankercellen. Gezond weefsel wordt bij deze hogere temperatuur niet aangetast. Hyperthermie wordt in de Medische wereld vaak in combinatie met andere kankerbehandelingen zoals (meestal uitwendige) radiotherapie gebruikt.