Infrarood Gezondheid Top Menu

  • infrarood-nek-en-schouderpijn-slide-2

Veel voorkomende klachten

We bespreken hier een aantal veel voorkomende klachten waarbij Infrarood Warmte Therapie d.m.v. het gebruike van een Infrarood Thermomat de pijn kan verlichten of het genezingsprcoes kan versnellen.

Artrose (slijtagereuma)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten sneller afbreekt dan het lichaam nieuw kan aanmaken. Bovendien vermindert ook de aanwezigheid vocht in de gewrichten. Daardoor raken de botten elkaar, wat hevige pijn kan veroorzaken. Het lichaam probeert dit aftakelingsproces tegen te gaan door meer botweefsel aan te maken. Daardoor ontstaan vaak vervormingen. Artrose is ongeneeslijk, pijnbestrijding is het enige wat de medische wetenschap momenteel kan doen. Bij artrose moeten de gewrichten vooral ontlast worden en in beweging blijven om stijfheid te vermijden. Veel reumapatiënten hebben echter te veel pijn om nog te sporten. Als zowel bewegen als niet bewegen pijn doet, is infraroodtherapie nagenoeg de enige oplossing. Artrose wordt ook wel eens ouderdomsreuma genoemd, maar treft helaas ook heel wat jonge mensen.

Een Tenniselleboog

Epicondylitis lateralis is een ontsteking van de plaats waar de spier van de onderarm zich vasthecht aan het ellebooggewricht. Als deze ontsteking ontstaat door overbelasting is rust de enige behandeling. Is deze aandoening het gevolg van een slechte doorbloeding, dan kan infrarood u echt helpen. Door de doorbloeding te verbeteren zullen de scheurtjes in de pezen immers sneller herstellen.

Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Je hebt een slijmbeursontsteking (bursitis) wanneer een slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken is. Je lichaam heeft botten om het lichaam stevigheid te geven. Dit is je skelet. Om ervoor te zorgen dat je je lichaam kunt bewegen zijn er op verschillende plaatsen in het skelet gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan je elleboog, je schouder of je knie. Een gewricht bestaat uit twee botten die samen komen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Om de botten goed bij elkaar te houden, zitten er stevige banden om een gewricht heen. Pezen verbinden spieren met botten vlak bij gewrichten. Tussen een pees en het bot zit een kussentje met vocht. Dit is de slijmbeurs (bursa). Als je beweegt zorgt de slijmbeurs ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van het gewricht. Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een bursitis. Als je ouder bent dan 30 jaar heb je meer kans op een slijmbeursontsteking. Infrarood stralingswarmte kan bij gebruik van de Thermomat de bursitis ontsteking helpen te verminderen, de pijnen dragelijk te maken en de bewegingsvrijheid te vergroten.

Lumbago

Een lendenverschot is een verdraaiing of onvolledige ontwrichting van een gewricht tussen twee ruggenwervels. Bij een lumbago is bewegen van groot belang, omdat anders spierverkramping kan optreden. Heeft u te veel pijn om te bewegen, probeer dan uw lichaam ‘op te warmen’ met een sessie infrarood. De spieren ontspannen door de warmte, de pijn neemt af en aansluitend kunt u rustig bewegen of licht sporten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt door sommige ook wel weke delen reuma genoemd maar betekent letterlijk vertaald ‘pijn in spieren en bindweefsel’, het is een reumatische afwijking die niet door alle artsen erkend wordt, omdat er geen objectief meetbaar lichamelijke afwijking vastgesteld kan worden. Ze is wel in de ICD-10 opgenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voorlopig is de enige meetbare factor een bovengemiddeld verhoogde hersenactiviteit bij pijnprikkels, wat wijst op een verstoorde sensitisatie. De gebrekkige erkenning van deze aandoening is een doorn in het oog van patiënten die al jarenlang pijn lijden en daar door de medische wereld geen afdoende verklaring voor krijgen. Evengoed betekent het dat er geen behandeling bestaat. Enkel pijnbestrijding en leren omgaan met pijn kan verlichting brengen. Met onze infraroodtherapie richten wij ons op beide aspecten. De stralingswarmte kan de fysieke pijn verminderen en de bewust prikkelarm ontworpen omgeving ondersteunt de afbouw van geestelijke spanningen.

CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom)

Wanneer vermoeidheidsklachten langer dan zes maanden aanhouden kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). CVS is niet meer dan een naam voor ernstige vermoeidheidsklachten die niet aan een herkenbare ziekte kunnen worden toegeschreven. Er is sprake van het chronisch vermoeidheidssyndroom als:

  • Er ernstige aanhoudende of telkens terugkerende vermoeidheidsklachten aanwezig zijn die niet aanzienlijk verbeteren door rust en niet het gevolg zijn van voortdurende inspanning,
  • De vermoeidheid heeft geleid tot forse afname van vroegere niveaus van beroepsmatig, sociaal en/of persoonlijk functioneren,
  • Voor deze klachten geen lichamelijk verklaring te vinden is,
  • De klachten tenminste zes maanden bestaan

Ook hier geld dat; de gebrekkige erkenning voor deze aandoening in de reguliere geneeskunde, als ook het uitblijven van een gepaste en adequate behandeling, dit bij patiënten die al langere tijd gebukt gaan onder deze aandoening de nodige frustratie en radeloosheid teweeg brengt. Soms gaat deze aandoening samen tekenen van Fibromyalgie. Pijnbestrijding en leren omgaan met pijn kan verlichting brengen. Ontspanning en tijd voor jezelf doet ook wonderen. Bij infraroodtherapie richten wij ons op beide aspecten. De stralingswarmte kan de fysieke pijn verminderen en de bewust prikkelarm ontworpen omgeving ondersteunt de afbouw van geestelijke spanningen.

Ziekte van Bechterew

Spondylitis ankylopoëtica is een reumatische aandoening met ontsteking in de gewrichten in wervelkolom en bekken. Na verloop van tijd vervormen de gewrichten tussen de wervels, waardoor de ruggengraat steeds minder beweeglijk wordt. Een goede medische opvolging is dan ook erg belangrijk. Infraroodtherapie kan helpen om de typerende en bijzonder pijnlijke ochtendstijfheid te verdrijven.

*Spieren & gewrichten

Infrarood warmt onze spieren geleidelijk op, zoals bij matig intensief sporten. De elasticiteit van de spieren verhoogt, waardoor de spanning vermindert. Die spanning is (vooral bij heel wat reumatische aandoeningen) de oorzaak van pijn. Bovendien zorgt de betere bloedcirculatie voor aanvoer van meer zuurstofrijk bloed. Spieren hebben zuurstof nodig om te functioneren. Vooral voor wie door overbelasting last heeft van kleine scheurtjes in de spieren en gewrichten kan hiermee het genezingsproces aanzienlijk versnellen.

Infrarood warmte therapie is ook  nuttig voor sporters die comfortabel willen opwarmen of herstellen na inspanning. Zeker wie in de winter buiten wil sporten, heeft baat bij een goede opwarming van de spieren. En geef toe, het is aangenamer toeven in een heerlijke infraroodsauna dan de eerste stappen buiten in regen en wind te moeten zetten. Ook na het sporten is infrarood nuttig. Door even na te zweten in de op de Thermomat drijft u meer afvalstoffen af die tijdens het sporten zijn losgekomen.

*Huid

Ook onze huid heeft veel baat bij een sessie in een Infrarood Thermomat. In de eerste plaats zorgt de vergrote aanvoer van zuurstofrijk bloed voor de snellere aanmaak van nieuwe huidcellen. Tegelijk neemt dat bloed de afvalstoffen mee en zorgt het zweten ervoor dat we afvalstoffen uitdrijven en dode huidcellen afstoten. Deze combinatie maakt dat onze huid er na een sessie van een half uur veel gezonder en stralender uitziet. Voor wie een gezonde huid heeft, is zo’n schoonmaakbeurt een fijne extra. Voor mensen die last hebben van eczeem of brandwonden kan Infrarood Warmte Therapie echt het verschil maken. Net zoals bij de reumatische aandoeningen zal Infrarood Warmte Therapie de oorzaak niet wegnemen, maar wel het genezingsproces ondersteunen en littekenweefsel verminderen.

*Hart

Hoewel u er niet veel van voelt, moet ons hart tijdens een sessie op een Infrarood Thermomat hard werken. Het rondpompen van het bloed en het afkoelen van ons lichaam door zweten, vragen van het hart een behoorlijke inspanning. Dat maakt ook dat we zonder enige beweging aan onze conditie werken. Wie regelmatig sport, zal hier uiteraard geen effect van merken. Maar mensen die al jarenlang een passief leven leiden, merken wel dat hun conditie stap voor stap verbetert. En dat verlaagt de drempel om actief te beginnen met sporten. Met infrarood warmte therapie doet u aan passieve conditietraining tot uw lichaam klaar is om te beginnen sporten.

*Detoxen

Ons lichaam houdt heel wat afvalstoffen vast en zeker in perioden van stress kunnen die zich opstapelen. Voelt u zich na een drukke periode vaak vermoeid, niet echt fit of zelfs terneergeslagen, dan kan het helpen om uw lichaam eens stevig te ontgiften. En dat hoeft echt niet met een zwaar dieet op sappen. Gewoon lekker ontspannen en flink zweten volstaat al om heel wat afvalstoffen af te drijven. Met infrarood warmte therapie kunt u op korte tijd veel realiseren. Drie sessies (van 50 minuten) op een Infrarood Thermomat kan al volstaan om zelfs na een lange of zeer hevige stressperiode weer helemaal fit te worden en er stralend uit te zien.

*Stress

Mentale spanning leidt tot spanningen in het lichaam. Spanningen in het lichaam veroorzaken blokkades en pijn, belemmeren ons in onze bewegingsvrijheid, maken ons moe en veroorzaken daardoor opnieuw spanningen in de geest. Een negatieve spiraal die een grote belemmering vormt voor ons geestelijk en fysieke welzijn. Infrarood warmte therapie pakt niet alleen de spanning in het lichaam aan, het geeft ook een gegrond en ontspannen gevoel in de geest. Verder zorgt een rustige omgeving er natuurlijk ook voor dat u sneller geestelijk tot rust komt. Een aangename warme omgeving en een rustgevend muziekje helpen u verder om volledig tot rust te komen.
 

Aanvullende informatie bij gebruik!

Heeft u al langere tijd last van (chronische) klachten waardoor ook uw conditie geleidelijk achteruit is gegaan, dan kunt u zich na een sessie op de Infrarood Thermomat ofwel heerlijk ontspannen voelen maar het kan ook zo zijn dat u zich nadien enigszins vermoeid voelt. Dit kan diverse oorzaken hebben, denk hierbij aan medicijn gebruik, slechte fysieke conditie etc. Sommige mensen vallen tijdens het gebruik van de Infrarood Thermomat gewoon in slaap. Ook mensen die lijden aan Fibromyalgie en Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kunnen daar misschien de eerste keren wat last hebben van hebben. Net als bij sporten, verdwijnt dit echter als uw conditie zich hersteld. Drink altijd een glas water voor en na gebruik. Het lichaam moet immers goed gehydrateerd blijven en waarschijnlijk heeft u wel het een en ander aan zweet los gelaten.