Infrarood Gezondheid Top Menu

 • infrarood-nek-en-schouderpijn-slide-2

Het belang van Organische Zwavel (MSM)

Organic Sulfur | De afkorting MSM betekent in dit verband Methyl-Sulfonyl-Methaan; een vorm van biologisch actieve gebonden zwavel van natuurlijke, organische afkomst die voorkomt in alle levende organismen. Wat hebben knoflook en glutathion met elkaar gemeen? Zwavel! Zwavel is een belangrijk element bij enzymatische processen en de vorming van antioxidant moleculen zoals glutathion en thioredoxine. Zwavel wordt in Azië in de kruidengeneeskunde vaak gebruikt bij ontstekingen en kanker. In de metabolische reacties van eenvoudige organismen dienen zwavelverbindingen zowel als brandstof en als respiratoire (zuurstof vervangende) materialen. Zwavel is in zijn organische vorm aanwezig in de vitaminen biotine en thiamine, de laatste is genoemd naar het Griekse woord voor zwavel.

Organische Zwavel en lichaamsprocessen

Zwavel is een belangrijk mineraal en wordt gebruikt tijdens verschillende stofwisselingsprocessen en enzymatische reacties. Zwavel wordt afgegeven aan de rode bloedcellen, is een grondstof voor onze spieren en betrokken bij de vorming van het bindweefsel dat de beenderen van het skelet samenhoudt. Het is verantwoordelijk voor een goede structuur van onze gewrichten, kraakbeen, huid, haar en nagels. Aangezien organische zwavel in alle cellen van het organisme wordt opgeslagen, komen de hoogste concentraties voor in de gewrichten, de haren, de huid en de nagels. Organische zwavel wordt dus vooral in eiwitrijke weefsels aangetroffen. Verder is organisch gebonden zwavel belangrijk bij de vorming van collageen en keratine, waardoor het essentieel is voor dik en glanzend haar, een zachte huid en gezonde harde nagels. Zwavel wordt opgenomen ter hoogte van de darm en vervolgens vervoerd naar de lever waar verscheidene zwavelhoudende bestanddelen worden aangemaakt (zoals proteïnen bv.). Een te veel aan zwavel wordt via de urine uitgescheiden.

Organisch gebonden zwavel vormt een grondstof voor proteïnen zoals de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine. Disulfidebindingen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de sterkte en vorm van eiwitmoleculen. Aangezien zwavel verbindingen nodig zijn voor eiwitten om hun vorm te behouden en deze structuur belangrijk is voor de biologische activiteiten van eiwitten kunnen we zien waarom zwavel essentieel is voor onze gezondheid en het leven zelf. Er bestaat geen twijfel over dat zwavel ons helpt in de strijd tegen kanker, dus het is een goed moment om meer vertrouwd raken met dit basismineraal.

Zwavel is ook nodig voor de correcte structuur en biologische activiteit van enzymen. Als u niet beschikt over voldoende hoeveelheden zwavel in uw lichaam, kunnen enzymen niet goed functioneren. Dit kan vervolgens ten grondslag liggen aan het ontstaan van verschillende gezondheidsproblemen, omdat zonder biologisch-actieve enzymen metabolische processen niet goed kunnen functioneren.

Organisch gebonden Zwavel

Zwavel behoort tezame met calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor tot de categorie ‘macromineralen’. Ons lichaam heeft ze dagelijks in bepaalde hoeveelheden nodig. Wist u dat 96% van onze organen  zijn opgebouwd uit de 5 fundamentele elementen: zuurstof (O), waterstof (H), stikstof (N), koolstof (C) en zwavel (S). Doorsnee genomen wordt er maar weinig aandacht aan het belang van Organische zwavel geschonken ondanks dat het een vitaal en essentieel mineraal is. Zwavel zelf wordt in veel verschillende vormen in de natuur gevonden, maar MSM (Organische Zwavel) is een speciale soort, het is een belangrijk mineraal dat we net als allerlei andere mineralen dagelijks in de juiste kwantiteit nodig hebben.

In een MSM-verbinding zijn twee methylgroepen gekoppeld aan één zwavelatoom. Zwavelbruggen zijn belangrijk voor de ruimtelijke structuur van enzymen. Zwavel helpt bij de vorming van galzuren en maakt onderdeel uit van de B-vitaminen thiamine en biotine. MSM werkt sterk ontstekingsremmend en versterkt de werking van de meeste vitaminen en andere voedingsstoffen zoals vitamine C, A, D en E, Co-enzym Q 10, alle B-vitaminen, aminozuren, selenium, calcium, magnesium, en vele andere mineralen.

We krijgen te weinig zwavel binnen

Vroeger zat er genoeg zwavel in de landbouwgrond en werd dit mineraal opgenomen door de diverse beplanting (granen, groenten en fruit). Een belangrijke reden dat we nu te weinig zwavel binnen krijgen is bodemuitputting van landbouwgronden. Elk jaar wordt met commerciële landbouwmethoden dezelfde grond gebruikt met dezelfde beplanting zonder de grond rust te geven. Dit heeft geleidt tot de bodemverarming van de landbouwgronden.

Bodemverarming is dus de oorzaak van lagere voedselkwaliteit. Tegenwoordig spuiten boeren de grond in met kunstmatige mineralen om de bodemverarming te ondervangen. Deze voor boeren weinig intensieve en goedkope methode zorgt niet voor daadwerkelijke bodemverrijking; kunstmatige mineralen zijn een stuk moeilijker door planten te verwerken dan natuurlijke mineralen. Vroeger toen de boeren mest gebruikten, was de grond altijd rijk aan zwavel. Dat leidt ook tot de constatering dat wie biologisch-dynamische voeding eet, een stuk minder last zal hebben van zwaveltekorten. Biologisch-dynamisch boeren is namelijk een vorm van agricultuur waarbij er wordt gewisseld met gewassen en er is bovendien sprake van een gemengd bedrijf; er worden zowel dieren gehouden als groenten verbouwd.

De gevolgen van te weinig organische zwavel

Een tekort aan biologisch zwavel in het lichaam heeft tot gevolg dat iedere cel, ieder weefsel en ieder orgaan van het lichaam minder goed gaan werken. Dankzij MSM wordt de celwand goed doorlaatbaar en elastisch, waardoor voedingsstoffen de cel in kunnen en gifstoffen de cel weer kunnen verlaten.

functie van zwavel in ons lichaam:

 • Zwavel bepaalt de structuur van verschillende aminozuren (methionine, cysteïne, lysine, taurine …) en van enzymen (GSH):
 • Deze aminozuren treden in het organisme op als S-donoren voor de aanmaak van: CoASH, glutathion, cystathione, insuline, keratine, heparine, PAPS, somatostatine (GH), ocytocine, vasopressine, ferridoxine, …
 • Zwavel is onmisbaar voor glutathion (GSH), een metabole (super)antioxidant die een rol speelt in het elektronentransport (terwijl de beschikbaarheid van cysteïne de beperkende factor is in de synthese van GSH),
 • Zwavel is onmisbaar voor de conversie van vit B1 (thiamine) en B8 (biotine), essentiële vitaminen voor de omzetting van koolhydraten in energie,
 • Zwavel is onmisbaar voor de aanmaak van insuline, een molecule opgebouwd uit 2 aminozuurketens onderling verbonden door zwavelbruggen.
 • Zwavel is onmisbaar voor de synthese van collageen (dubbele zwavelbruggen), aanwezig in de cellen van het bindweefsel.
 • Zwavel is aanwezig in keratine (dubbele zwavelbruggen), een eiwit nodig voor de stevigheid van de huid, de nagels en de haren. Haren en nagels bestaan grotendeels uit keratine, een taai eiwit met een hoog gehalte aan zwavel.
 • In het lichaam is zwavel onderdeel van de Glycoaminoglycanen, deze vormen de bouwstenen voor de collageenrijke weefsels, zoals kraakbeen, tussenwervelschijven, luchtpijp, botten, bindweefsel, vaatwanden en van de synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof).
 • Zwavel is essentieel voor gezonde zenuwactiviteit (aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine).
 • Zwavel is nauw betrokken bij de energieproductie (CoA-SH) in de mitochondria.
 • Zwavel stimuleert de productie van gal.

MSM is een belangrijke zwaveldonor en daarmee essentieel voor het goed functioneren van de antioxidantsystemen van het lichaam. MSM vermindert de allergische reacties bij een groot aantal allergieën zoals voedselallergieën, contactallergieën, inhalatieallergieën etc. De anti-allergische werking van MSM berust waarschijnlijk voor het grootste deel op het vermogen om zich aan de slijmvliezen (van luchtwegen en darmwand) te binden en op die manier een beschermlaag te vormen waardoor allergenen (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken) zich niet meer kunnen binden aan de receptoren (indien zij zich binden, veroorzaken receptoren een overgevoeligheid).

Organische zwavel essentieel is voor onze gezondheid

MSM komt via regenwater en dauw in het voedsel terecht. Wanneer wij planten en planteneters consumeren, komt MSM in ons lichaam terecht. Aangezien MSM echter een zeer vluchtige stof is, is de kans dat wij voldoende naar binnen krijgen erg klein. Zodra groente en fruit geoogst zijn, vermindert de concentratie van MSM. Om het natuurlijke MSM te kunnen benutten zouden we regenwater moeten drinken en al het voedsel rauw en vooral vers moeten eten; dus rechtstreeks van de boom of van het land. Daar er tegenwoordig sprake is van luchtvervuiling (zure regen) is het drinken van regenwater uiteraard geen optie. Dankzij de huidige koelsystemen is groente uitstekend langer te bewaren. Langer bewaren gaat echter wel ten koste van de concentratie aan MSM.

Zwavelbad

Organische zwavel is een mineraal dat we net als calcium, magnesium, kalium, natrium en fosfor in ruime hoeveelheden nodig hebben. Zwavel als geneeskrachtig mineraal is geen nieuwigheidje. Reeds onder mensen die leefden in de antieke tijd werd een zwavelbad aanbevolen. De antieke Romeinen doopten zich graag onder in een natuurlijk zwavelbad. Deze zwavelbaden waren duizenden jaren terug van vulkanische oorsprong. Ook nu nog hebben veel mensen baat bij een zwavelbad in een kuuroord. Doordat organische zwavel een laag molecuulgewicht heeft wordt het gemakkelijk door de huid opgenomen.

Helpt tegen oxidatieve stress

Zwavel of MSM is een sterke antioxidant. In een onderzoek op ongetrainde mannen bleek dat als ze 10 dagen lang elke dag 14 kilometer hard lopen en MSM in krijgen, er vrijwel geen sprake is van oxidatieve stress. De mannen namen MSM oraal in. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Department of Exercise Physiology van de Islamic Azad University in Iran. In aanvulling daarop is veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van zwavel. Uit Koreaans bleek dat MSM vooral de macrofagen stimuleert, welke in het lichaam een ontstekingsremmende functie uitoefenen.

Goed voor huid, gewrichten en spieren

Voor zwavel bestaat geen ADH-waarde. Het zou echter wel terecht zijn om dit mineraal in een ADH-tabel op te nemen. Zwavel is voor oudere mensen nog belangrijker dan voor jongeren. Het zorgt voor een meer elastisch collageenweefsel; dat is één van de gedeelten waaruit de huid bestaat. Daarnaast vergroot het de transportfunctie van eiwitten en verhoogt het de doorlaatbaarheid van een celmembraan. Hierdoor is het goed voor spieren en gewrichten. Sommige mensen gebruiken zwavel om meer haargroei te ontwikkelen.

Let op de soort zwavel

Zwavel is vooral goed voor de zuurstofaanvoer naar onze lichaamscellen. Er zijn mensen die regelmatig MethylSulfonylMethaan, beter bekend onder de afkorting MSM innemen. Helaas is dit niet altijd de juiste vorm van MSM. Door industriële bewerking van zwavel verliest de zwavel 85% van zijn werkzaamheid. De zwavel wordt via een fabrieksproces tot pil verwerkt maar dit fabricageproces is in feite een lompe methode die de geneeskracht van zwavel decimeert. Daarnaast wordt de medicinale waarde van zwavel verder onderuit gehaald door synthetische toevoegingen zoals anti-rijsmiddel. Wie zwavel als supplement gebruikt doet er goed aan alleen organische zwavel te gebruiken van een biologisch merk.

MSM tegen verkoudheid en hooikoorts

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat als iemand 2,.6 gram MSM per dag neemt er sprake is van sterk gereduceerde kans op het ontstaan van verkoudheid en hooikoorts. De onderzoekers namen eveneens waar dat dit een veilige dosis is zonder bijwerkingen. In het onderzoek betrok men 55 mensen die leden aan een seizoensallergie (ook hooikoorts genoemd). Zwavel blijkt een dermate goede boost te geven aan het immuunsysteem dat de symptomen van seizoensallergie en verkoudheid verdwijnen. In aanvulling daarop vertoonden de mensen meer energie.

MSM-glucosamine combinatietherapie

Een Indiaas onderzoek uit 2004 toonde aan dat MSM in samenwerking met glucosamine geneeskrachtige werking heeft bij osteoartritis. De zwellingen en de pijn neemt af. De onderzoekers wijten de werking aan de pijnstillende en ontstekingsremmende werkzaamheid van MSM. Deze combinatietherapie blijkt door de patiënten goed getolereerd te wordenm wat inhoudt dat er geen bijwerkingen te verwachten zijn. Uit een Hongaars onderzoek waarbij ratten vijfmaal de dosis MSM voor mensen kregen bleek dat de ratten na afloop van het onderzoek kerngezond waren. MSM is dus zonder bijwerkingen en geheel ongevaarlijk. In het Indiase gerandomiseerde dubbel blinde onderzoek werd MSM ook getest zonder toevoeging van glucosamine en het bleek dat het in dat geval minder effectief werkt.

MSM tegen spierpijn

In een Amerikaanse pilot study uit 2012 bleek dat mensen die veel fysieke inspanningen vertonen baat hebben bij MSM. Zij die drie gram MSM per dag innamen minder hadden minder last van spierpijn en vermoeidheid. De onderzoekers verwachten dat in de toekomst MSM vaker kan worden voorgeschreven, bijvoorbeeld bij sporters maar aangezien het een pilot study betrof, een verkennend onderzoek, is er meer onderzoek nodig. In de wereld is tot nu toe één vrouw bekend die misschien een bijwerking kreeg van MSM. Ze kreeg in 2013 glaucoom, wat je ook van corticosteroïden kunt krijgen.

MSM, goed voor longen en lever

Uit Iraans onderzoek uit 2013 blijkt dat muizen die lijden aan een long- of leverziekte sneller herstellen als ze MSM toegediend krijgen. De onderzoekers concluderen dat MSM een leverbeschermende en longbeschermende werking heeft. Voor dit onderzoek gaf men muizen een ziekte. Dat is een wetenschappelijke afspraak zodat alle wetenschappers dezelfde methode gebruiken. Vervolgens euthaniseerde men de muizen om de de indicators in de organen te lezen waaruit blijkt dat een stof een heilzame werking heeft. De lever en de longen van met MSM behandelde muizen bleken in meer gezonde staat dan die van onbehandelde muizen.

Gerelateerde artikelen, bronnen en referenties
 • https://www.naturalnews.com/029263_sulfur_joint_health.html#
 • Gezondheidsgids Frontier World
 • Combinatietherapie met glusosamine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17516722
 • MSM is zonder gevaar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12387309
 • Foto´: wikimedia commons
 • MSM tegen spierpijn en vermoeidheid: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23013531
 • Iraans onderzoek, goed voor lever en longen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23595869
 • Een persoon met bijwerking, glaucoom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24240884
 • Helpt tegen oxidatieve stress: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21899544
 • MSM remt ontstekingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19336900
 • Seizoenasallergie, hooikoorts, verkoudheid: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12006124