Infrarood Gezondheid Top Menu

Infrarooddeken

Infrarooddeken in gebruik

Wanneer een elektrische of infrarooddeken te gebruiken? | Zowel een elektrische deken als ook een infrarood deken produceren warmte, wat is dan het verschil? Een elektrische deken is vaak veel goedkoper… waarom zou ik dan een infrarood deken of Thermomat moeten aanschaffen? Wat zijn de voordelen ten opzichte van de elektrische deken en werkt het echt? Is warmte niet gewoon warmte? Dit zijn de vragen die ik nog al eens moet beantwoorden vandaar deze kleine uiteenzetting.

De werking van een elektrische deken

Een elektrische verwarmingsdeken is prima geschikt om je bed op te warmen maar heeft geen therapeutische waarde. Ook kun je er beter niet op gaan liggen slapen terwijl de stekker nog in de stroom zit. Elektrische dekens maken meestal gebruik van verwarmingselementen die voorzien zijn van kopere bedrading. Deze elektrische dekens stralen een hoog niveau van schadelijke elektromagnetische straling uit (in de vorm van positieve ionen). Deze straling in niet goed voor ons en ondermijnd de functie van ons immuunsysteem.

Verder is het therapeutische effect te verwaarlozen, dit omdat de elektrische deken alleen de oppervlakkige huid (tussen de 2 en 5mm diep) opwarmt. Kortom… de warmte dringt niet echt tot diep in het lichaam door. Het geeft een gevoel van behaaglijkheid maar daar blijft het dan ook bij. De warmte van een elektrische deken wordt daarom ook gezien als oppervlakkige warmte en heeft nagenoeg geen therapeutische (diepte) werking.

De werking van een infrarood deken

Infrarooddekens geven therapeutische warmte. Door de lokale werking van lange golf infrarood dringt de stralingswarmte diep in het lichaam door, raken de weefsels goed doorbloed en neemt de soepelheid toe. De infrarooddekens zijn voorzijn van carbon bedrading en maken soms aanvullend gebruik van mineralen en kristallen stenen (zoals; jade, toermalijn, amethist). Je kunt ze gebruiken als saunadeken of een mobiele zweethut.

De infroodwarmte geeft een direct ontspannende ervaring voor de spieren!

Heeft u last van stijfheid, spier- en/of gewrichtspijnen of wordt u behandeld voor reuma of een aanverwante aandoening? Wist u dat het regelmatig gebruik van een infrarood deken uw pijn kan verminderen?

De therapeutische warmte bevordert namelijk om afvalstoffen los te maken uit spier- en gewrichtsweefsel en af te voeren via zweet en ontlasting. Een sessie geeft ontspanning en heeft een algehele positieve uitwerking op het gehele lichaam. Dit kan bijdragen aan een goede nachtrust waardoor u de druk van het dagelijks leven weer goed aankunt. De infrarood dekens en Thermomatten zijn geschikt voor zowel jong als oud!

Het gebruik van een infrarood deken is dus een waardevolle aanvulling op de behandeling van verschillende reumatische aandoeningen, fibromyalgie of bij stagnatie van het lymfatische systeem. Echter, de deken zorgt niet alleen voor vermindering van de pijn. De infrarood deken:

  • Bevordert ook een goede nier- en huidfunctie;
  • Verwijd hart- en bloedvaten voor een betere doorbloeding
  • Stimuleert vetverbranding en bevordert de afvoer van afvalstoffen;
  • Ondersteunt het immuunsysteem en bespoedigt het herstel van lichaamscellen.
infrarooddeken

Infrarood

Infrarood warmte/licht zijn frequenties/golven binnen het elektromagnetische spectrum van de zon en geen rood licht. Het is wel zo dat speciale rode lampen infrarood licht in bepaalde frequenties (korte golf/near-infrared) kunnen produceren. 

Bij sommige mensen leeft echter het idee dat alle warmte hetzelfde infrarood is maar dit klopt niet. Zoals niet alle kleuren licht hetzelfde zijn, en een gelijk effect hebben op onze gemoedsgesteldheid, zo heeft infrarood licht/warmte in verschillende golflengtes (van korte tot lange golf) ook verschillende eigenschappen. De werking op ons menselijk organisme als ook onze psyche zal dus differentiëren in relatie tot de verschillende golflengten.

Als alle infrarood warmte gewoon dezelfde warmte zou zijn, waarom gaan sommige mensen dan liever naar een infrarood sauna toe in plaats van een traditionele sauna (het vochtigheidsaspect daargelaten)? Of gebruikt men voor plaatselijke behandeling van een rugpijntje een speciale infrarood lamp en niet de veel goedkopere gloeilamp. Waarom gebruiken ziekenhuizen in couveuses infrarood warmte en wordt hyperthermie ingezet bij behandeling en herstel van kanker? Waarom gebruikt NASA dan fir-infrarood warmte in hun ruimte capsules etc.?

Infrarood warmte is er dus in verschillende intensiteiten en frequenties. Sommige warmte ervaren we als behaaglijk, terwijl we andere warmte als benauwd, beknellend, te heet of onplezierig ervaren.

Ver-infrarood (Far infrared) warmte werkt dieper?

De infrarood warmtestralen, van een ver-infrarood mat of deken, gaan veel dieper uw lichaam in waardoor het lichaam de warmte langer vasthoudt. Een elektrische deken warmt daarentegen alleen de oppervlakte van de huid op en heeft hierdoor een totaal andere uitwerking op het lichaam. In de infrarooddekens zitten ‘Carbon wires’ draden (geen EMF producerende koper draden) die alleen de lange golven van dat deel van het licht-spectrum doorgeven dat ver-infrarood heet en bekend staat om z’n therapeutische werking. Studies laten zien dat de ver-infrarood (FAR/FIR infrared) straling en daarbij behorende therapeutische temperaturen een dieper en langduriger  effect geven.

Thermomatten die gebruik maken van mineralen zoals Jade, Amethist of Toermalijn hebben een nog betere dieptewerking. Deze matten reiken tussen de 8 en 12 centimeter diep, genoeg om de diepere gelegen weefsels van het lichaam te bereiken. Ja, zelfs tot in de botten en nagenoeg zonder enige bijwerkingen of risico’s.

De doorbloeding in de weefsels wordt efficiënter en het bijkomende effect is dat pijn vaak vermindert of zelfs compleet verdwijnt. De infrarooddeken of Thermomat kan helpen genezingsprocessen te her-activeren en brengt ontspanning voor lichaam en geest. Weg met de stress… even wat kwaliteitstijd voor uzelf! Het regelmatig gebruiken van een Thermomat of infrarooddeken heeft al voor vele de kwaliteit van leven verbetert. 

Een elektrische of infrarood deken gebruiken?