Infrarood Gezondheid Top Menu

Klassieke & Infrarood Sauna’s

Infrarood Sauna’s & Klassieke Sauna’s

Zoals we weten maken traditionele sauna’s gebruik van hout, stenen, een elektrische installatie of een combinatie hiervan. Een nieuw soort sauna die met name de laatste jaren erg populair is geworden is de Infrarood sauna. Bij een klassieke sauna wordt de warmte overgedragen door opwarming van de lucht en door de hoge temperatuur ga je al snel zweten en vocht verliezen. De infrarood sauna werkt echter verschillend, dit type sauna verwarmt direct de persoon in de sauna en geeft minder warmte aan de omgevingslucht.

In de infrarood sauna heb je te maken met een directe stralingswarmte veroorzaakt door de infraroodelementen zoals infraroodstralers of carbonplaten, hierdoor is de opwarmingstijd veel korter dan bij een traditionele sauna; een tiental minuten ten opzichte van een uur of meer. Doordat de temperatuur in de lucht in een infrarood sauna lager is dan in een traditionele sauna wordt de warmte als draaglijker ervaren, het geeft een minder bedrukkend gevoel. De infraroodsauna zorgt dan ook voor een comfortabel gevoel en helpt je lichaam in het algemeen te ontspannen en te ontstressen, zonder dat je er overvloedig bij hoeft te zweten.

De Infrarood sauna

Het grootste deel van de warmte op aarde wordt gegeven door de zon, dit noemen we infrarood warmte, we kunnen deze warmte-golven niet kunnen zien en alleen als warmte sensatie via lichamelijke gewaarwording ervaren. Infrarood warmte is compleet onschuldig totaal niet schadelijk, dit in contrast tot bijvoorbeeld ultraviolette of gamma straling. Een infrarood cabine is uitgerust korte-golf (near-infrared), volledige spectrum stralers of carbon platen (far-infrared) die de infrarood warmte straling tot diep in de weefsels laten doordringen. Deze IR stralen zijn identiek aan de infrarood stralen van de zon (full spectrum, near-infrared of far/fir-infrared).

Het verschil is dat we de infrarood warmte we via een infrarood sauna tot ons laten komen op elk tijdstip van de dag kunnen gebruiken. Ook kun je met verschillende typen infrarood sauna’s specifieke golflengen genereren de een specifieke en optimale werking hebben op ons gestel. Door de dubbele wanden van een infrarood sauna kunnen ook de omgevingstemperatuur stijgen naar 40°C tot 60°C, hierdoor ontstaat een beperk bijeffect, namelijk het verder binnendringen van de warmte via de huid, waarbij een aangename omgeving temperatuur ons lichaam nog meer aanzet tot transpireren. Uitgangspunt is dat ons lichaam geen afkoeling via de omgevingstemperatuur verkrijgt, een minimum temperatuur van 40°C is daarvoor voldoende.

Infrarode straling heeft een pijnstillende en ontspannende werking. Het effect is redelijk te vergelijken met een klassieke sauna, men gaat er namelijk behoorlijk van zweten. De doordringing in de huid en onderliggende weefsels, is met gebruik van een infraroodcabine echter beduidend beter dan in een gewone sauna. Het therapeutisch effect heeft een sterkere dieptewerking. Wij raden bij voorkeur dan ook een infrarood sauna aan (of vaak zelfs nog beter, een infrarood thermomat) bij bijv.: nek- of rugklachten, gewrichtsontstekingen, reumatische problemen, spierspanningen, bloedcirculatie problemen, slechte voedselverbranding etc. etc… Langzaam en geleidelijk afkoelen is hier wel de boodschap. Personen die niet zo houden van de warme omgevingstemperatuur kunnen ook van de weldadige effecten van de infrarood sauna genieten met b.v. de deur open. Dan gebruikt men niet de omgevings temperatuur, maar enkel de indringende warmte van de IR stralers die rechtstreeks op het lichaam stralen.

Finse blokhut sauna

De Finse sauna is de traditionele sauna, zoals de meeste mensen deze kennen. Het is een droge sauna met een lage luchtvochtigheid. De Finse sauna dient vooral om het lichaam te reinigingen en uw spieren te ontspannen. De temperatuur van deze sauna zorgt voor transpiratie. Daardoor verwijderen afvalstoffen zich uit uw lichaam en dragen zorg voor een goede doorbloeding van de huid. Klanten kunnen hier zelf de vochtigheid en warmte opvoeren  door water op de hete stenen te kappen. De temperatuur van deze sauna is tussen 80°C en 90°C

Turksstoombad

In een turks stoombad gaat de luchtvochtigheid naar 100%. De temperatuur is ongeveer 45°C. Dat is gelijk het verschil met een sauna waar de lucht veel droger is. Mensen met luchtwegproblemen kunnen baat hebben bij een stoombad doordat de zachte stoom een gunstige uitwerking heeft op de luchtwegen. Hiermee kunnen irritaties verminderen en beginnende verkoudheden krijgen geen kans. De invloed van het stoom en warmte op de huid zet de poriën open waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en de huid gereinigd. Verschil tussen een stoombad en sauna Het verschil zit in de temperatuur en in de vochtigheid. In de sauna is de temperatuur hoog en de vochtigheid laag. In het stoombad is dit precies andersom. Na een kwartier in het stoombad schijnt je lichaam evenveel opgewarmd te zijn als bij een kwartier in de sauna

Bio sauna

In de Bio sauna ontspant uw geest en lichaam op 70°C. Licht geeft namelijk energie en innerlijke rust. Elke kleur heeft een aparte werking op de gesteldheid van de mens.Rood: Activeert en brengt het hart en de bloedsomloop in evenwicht. Heeft ook een gunstig effect op de werking van spieren en organen.

Geel: Activeert de lever, galblaas en luchtwegen, met een weldoende invloed op de werking van het darmstelsel en het verwijderen van afvalstoffen en negatieve deeltjes uit het lichaam.

Groen: Beïnvloedt de longen en de luchtwegen. Zorgt via een evenwichtige ademhaling voor een ontspannen en relaxte houding en zo ook voor een innerlijke mentale rust.

Blauw: Werking op maag- en darmstelsel tot een evenwichtige darmflora. Heeft een harmonieus effect op de stofwisseling en de darm activiteit.

De Belangrijkste voordelen van een Infrarood sauna

Het belangrijkste voordeel van een infrarood sauna is, dat deze sneller gereed is voor gebruik en met minder hoge temperaturen het lichaam al kan opwarmen. Het is een milde warmte en niet beklemmend. De aanschaf is meestal goedkoper en verbruikt meestal minder elektriciteit en bronnen dan een conventionele sauna. Een infrarood sauna is redelijk flexibel en kan overal worden geïnstalleerd omdat er geen ventilatiekanaal nodig is. Het gemak van de infrarood sauna installatie en een betere hygiëne zijn andere voordelen. Omdat een IR sauna geen water gebruikt wordt bacteriegroei door vochtigheid voorkomen. Ze hebben een gunstig effect op de gemoedstoestand.

Er worden meer (medische) gezondheidsvoordelen toegekend aan het gebruik van een infrarood sauna ten opzichte van een traditionele sauna. Toch heeft elk type sauna heeft z’n eigen voordelen, ongeacht of ze conventioneel of infrarood zijn. Infrarood sauna’s zijn bijvoorbeeld minder effectief bij de ondersteuning van ademhalingsproblemen (zoals bijv.: bronchitis) dan een traditionele sauna. Beide type saunas werken ondersteunend als het gaat om het veroorzaken van zweettherapie en het verlichten artritis pijn.

Mensen voelen zich echter verschillend in de beleving van de twee soorten sauna’s. Mensen die de voorkeur geven aan de beleving van een traditionele (stoom) sauna, zullen bij een infrarood sauna gevoel niet zo diep kunnen ontspannen, hoewel de afwezigheid van stoom niet moet worden opgevat als een voordeel. Voor hardnekkige aanhangers van de traditionele sauna, zal de infrarood sauna dan ook niet echt een keuze zijn. Een Infrarood sauna zal in de breedte dus niet voldoen aan de behoeften van een persoon die echt optimaal wil genieten van de stoom en geuren in een conventionele sauna. Mensen met ademhalingsproblemen hebben op korte termijn meer baat bij een stoom-sauna of Turks-stoombad.

Elk sauna bezoek is een weldaad voor de huid (stimuleert collageen aanmaak), deze voelt na afloop weer fris en glad. Andere therapeutische eigenschappen zoals het verbeteren van de bloedcirculatie en doorbloeding van weefsels, pijnbestrijding bij spier- en gewrichtsstijfheid, het afvoeren van afvalstoffen (detox), het verhogen van de weerstand (immuniteit) en het reguleren van de bloeddruk worden effectiever bereikt door een infrarood sauna.