Infrarood Gezondheid Top Menu

Het Lymfestelsel & Infrarood Warmtetherapie

Het lymfestelsel/lymfesyteem (lymfevaten, lymfeklieren/knopen, milt, thymus en amandelen) speelt samen met de nieren en bijnieren een belangrijke rol voor de functie van het immuunsysteem en dus onze gezondheid. Lymfevaten lopen door het hele lichaam. De laatste onderzoeken hebben vastgesteld dat er zelfs hele fijne lymfevaten door de hersenen lopen. Een goed functionerend lymfesysteem reguleert de vochthuishouding, voert het overtolligge vocht af uit het lichaam, zorgt voor transport van vetten als ook de afvoer van afvalstoffen. Het vocht dat door de lymfevaten loopt heet lymfe, dit vocht zorgt ervoor dat ziektekiemen en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Wanneer het lymfevatenstelsel niet meer goed werkt, reinigt het zichzelf niet meer voldoende met als gevolg dat er allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Infrarood warmte therapie en lymfedrainage helpen om de werking van lymfestelsel te stimuleren en vormen een zeer effectieve manieren om het afweersysteem te versterken, om afvalstoffen en spanningen kwijt te raken en om overtollig vocht af te voeren. Het werkt ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen. Infrarood warmte therapie en lymfedrainage zorgen voor een verbeterde lymfecirculatie en functie. De behandelingen hebben daardoor ook direct en een ontspannend effect en zorgen ervoor dat de huid er beter en gezonder gaat uitzien. Ook vermindert het stress en chronische vermoeidheid.

Wat zijn Lymfeklieren?

Lymfeklieren zijn kleine organen die op het verloop van de lymfevaten zitten. Feitelijk zijn het witte bloedcellen (de zogenaamde lymfocyten) samengesmolten in een kapsel. De lymfeklier is dan ook eigenlijk geen echte klier als je hem vergelijkt met andere klieren. Ze helpen ons lichaam te beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen. De lymfeklieren filteren alle ziektekiemen die vervolgens door witte bloedlichaampjes vernietigd worden. Het is eigenlijk een opslagbasis van verschillende soorten afweercellen. Komt er een schadelijke stof ons lichaam binnen? De lymfeklier die er het dichtste bij ligt gaat druk in de weer om de afweercellen de schadelijke stoffen te laten neutraliseren.

lymfestelselLymfeklieren zijn onderdeel van het lymfevaatstelsel. Dit stelsel kunnen we vergelijken met een afvoerstelsel in ons lichaam. Door het lymfevaatstelsel vloeit “lymfe”, een dunne bleke vloeistof boordevol afvalstoffen en witte bloedcellen. Dit stelsel voert afvalstoffen af, maar kan ook tegelijk schadelijke stoffen aanvallen met de witte bloedcellen. Lymfeklieren worden gezien als “verzamel/knooppunten” van waaruit de witte bloedcellen opereren.

Het effect van Infrarood warmte op het Lymfestelsel

Door het verwarmen van de huid met ver-infrarood warmte zal onze lichaamstemperatuur geleidelijk gaan stijgen. Ons lichaam tracht zich te reguleren (homeostase) en reageert hierop door te gaan zweten en tracht de overtollige warmte af via de huid af te voeren. De diepwerkende ver infrarood (far-infrared) warmte stimuleert en verbetert de microcirculatie van zuurstofrijk bloed in de kleinste bloedvaatjes (en niet alleen in de onderhuid zoals bij near-infrared), helpt om de haarvaatjes te openen en activeert de zweetklieren (om goed te kunnen zweten). Ook de spieren en andere weefsels worden opgewarmd en zullen zichzelf willen voorzien van koud bloed ter afkoeling en ook hier worden afvalstoffen afgevoerd en melkzuur afgebroken. Op celniveau wordt door de infrarood warmte (en het resoneren van de watermoleculen) het metabolisme versneld, waarbij het celmembraan zorgt voor een betere uitwisseling van (voedings/bouw/afval) stoffen tussen de cel en de extracellulaire ruimte. Door de aanvoer van zuurstofrijk bloed gaat de cel beter ademen, worden voedingsstoffen beter opgenomen en afvalstoffen sneller afgevoerd.